Ph krvi, post i zdravlje

Citat iz knjige:   Sveti Vasilije Veliki - POST I NJEGOV ZNAČAJ

                               Episkop Artemije
                               Značaj svete tajne pokajanja i primer ispovesti


        ...Prvi podvig koji stoji pred čovekom,jeste ispunjenje prve zapovesti Božije koju je Bog dao još našim Praroditeljima u Raju: "Od drveta poznanja dobra i zla ne jedite..." A to je, ništa drugo do zapovest o postu. Adam tu zapovest nije održao i isteran je iz Raja. U narušavanju zapovesti o postu je i prvi greh...

         Post za pravoslavnog hrišćanina jeste jedno od sredstava koji mu pomažu u izgradjivanju svog spasenja "sa strahom i trepetom". Nikako cilj sam po sebi i sam za sebe. Post, kao uzdržavanje od izvesne vrste hrane na neko vreme, postoji skoro i kod svih drugih religija i raznim oblicima i to uglavnom zbog dolaska do višeg stepena duhovnog saznanja i uzrastanja...
        Telesni, pak post sam po sebi niti je dovoljan niti mnogo koristi. Njega mora da prati duhovni post, pod kojim se podrazumeva uzdržavanje od svakog greha... Kada posti stomak od masnih i jakih jela,onda treba i um da posti od gordih, sujetnih i grešnih misli i srce od strasnih i pohotljivih želja i jezik od ružnih reči i psovki i ruke od zlih dela i noge od krivih puta.
        ...Samo takav post i telesni i duhovni ima veliku vrednost pred Bogom. On udružen sa molitvom, predstavlja po svetim Ocima, dva krila kojima se uznosimo na nebo.

                                 Sveti Vasilije Veliki:

         ...Bolesnici primite majku zdravlja.Zdravi-osiguranje vaseg zdravlja.Upitajte lekare i reći će vam kako ništa nije toliko sumnjivo i nesigurno kao zdravlje. Zbog toga savesni pomocu posta nastoje da sačuvaju svoje zdravlje i da se izbave od razrušavajuce težine ugojenosti tela.
         Ne tvrdi kako ne možeš da postiš, navodeći kao izgovor bolest ili telesnu nemoć, pošto, s druge strane, celog života svoga mučiš telo svoje sa proždrljivošću. Znam vrlo dobro kako lekari mnogo češće nalažu bolesnicima oskudnu dijetu i post nego raznovrsnost i obilnost hrane.
         U ostalom, šta je lakše za telo, da provede noć sa jednom lakom večerom ili da legne u krevet opterećeno mnogojedenjem?

  

                                                         pH   KRVI ,POST  I   ZDRAVLJE                                           

    Ako ste ikada bili u nekom manastiru i posmatrali monaški život mogli ste sigurno da primetite da život u manastiru ni najmanje nije lak ,ni fizički i kako bi rekli u medicini  ni psihički. Pored molitvenih pravila danju i noću, jutrenja, Liturgije, večernje službe, bdenja, svako od žitelja ima svoja poslušanja (zaduženja) koja vrlo često podrazumevaju svakodnevni, težak fizički rad. I pored svega toga, svima je dobro poznato, da je post (i telesni i duhovni) nerazdvojiv deo monaškog života. Duhovni aspekt posta ostavićemo duhovnim Ocima, onima koji će vas voditi putevima duhovnog uzrastanja! Sa aspekta jednog lekara zvanične medicine, tek zaslog u put pravoslavlja, ako sagledam post sa one telesne strane ,zadivljena sam! Primetila sam da mnogi ljudi u svetu i ne znaju koliko taj telesni post u pravoslavlju može da bude rigorozan! U prva tri dana Vaskršnjeg posta se NIŠTA NITI JEDE NITI PIJE (ni voda!), a kada su dani suhojedenja, jednom dnevno, oko tri sata popodne uzimaju po parče hleba. U drugim danima posta jelovnik se isključivo sastoji od svežeg ili barenog povrća i voća, a od mesa riba i to jako retko. U danima van posta mogu da koriste mleko, mlečne proizvode i jaja.
    Izgleda li vam ovaj jelovnik kao sa naslovnih strana savremenih časopisa koji upućuju na zdrav STIL života-sto više raznobojnog povrća i voća,fizičke aktivnosti i eto dugovečnosti!
    Izgleda da ma koliko mi NE poznavali i ne pridavali važnosti našoj pradedovskoj veri ona odlično poznaje nas!
    Izgleda da naše Pravoslavlje bolje poznaje čoveka od bilo koje nauke, a nauka opet svojim merenjima, eksperimentima dokazuje samo ono što je već davno našoj veri poznato! Evo samo jednog u nizu dokaza za prethodno rečeno... Napred navedeno je davno poznato u medicini, a zašto se na tome ne radi i ne govori, mogu samo da predpostavim! Možda proizvođačima lekova nije u interesu...?!
    Jeste li ikada čuli za pH krvi? Merenje telesne temperature tj. njenu vrednost od 36,5-37C uzimate kao pokazatelja zdravlja.
    Jeste li ikada čuli da je pH krvi NAJPOUZDANIJI POKAZATELJ STANJA ORGANIZMA!!!
    Jeste li znali da pri normalnoj pH krvi NIJEDAN MIKROORGANIZAM, ni bakterija, ni virus niti gljivica ne mogu opstati i izazvati bolest. (pri tom isključujem creva normalno naseljena bakterijama)
     pH vrednost je određena koncentracijom vodonikovih (H+)jona u tečnosti i ova vrednost nam govori je li tečnost bazna, kisela ili neutralna. Što je pH veća to se povećava baznost i obrnuto, što je pH manja povećava se kiselost.
 Kao što je telesnu temperaturu potrebno održati u rasponu od 36,5-37C, tako i ph VREDNOST KRVI JE KONSTANTNA VREDNOST i iznosi 7,35-7,45 tj. BLAGO JE BAZNA i omogucava neometano odvijanje svih biohemijskih procesa u organizmu. Jedini način održavanja normale pH krvi je uravnotežena ishrana.
Za optimalnu ph, potrebno je uneti dve trećine baznih i trećinu kiselih namirnica.
          POGREŠAN IZBOR NAMIRNICA KAO I NEUMERENOST U JELU I PIĆU VODE POREMEĆAJU PH VREDNOSTI TJ POVEĆANJU KISELOSTI KRVI KOJA AKO JE DUGOTRAJNA ZA POSLEDICU IMA NASTANAK GOTOVO SVIH HRONIČNIH BOLESTI!
          POVEĆANA KISELOST KRVI MOŽE DA OŠTETI ,A MOZE I POTPUNO DA UNIŠTI ĆELIJE I TKIVA!
         
          Zdrav organizam održava normalan ph krvi radom acidobaznog puferskog sistema, disanjem, funkcijom bubrega.
          Poremećaji ph mogu da se manifestuju kao ALKALOZA(ph>7,45) i kao ACIDOZA(ph<7,35)
     POVEĆANA KISELOST KRVI OŠTEĆUJE,A MOŽE I POTPUNO DA UNIŠTI ĆELIJE I ORGANE!!!
      Jednu jedinicu kiseline neutrališe 20x veća količina baze te je održati ravnotežu lakše nego vratiti je! Krv i tkiva moraju da budu alkalni, debelo crevo treba da sadrzi umerenu količinu kiseline, mokraca može da bude blago kisela i neutralna, a pljuvačka menja satav.
      ph urina-ujutro 6-6,5        ph pljuvacke-6,5-7,5
                   uvece  6,5-7,5

       Voda je neutralni rastvor i njena ph=7,a obzirom da 70% tel. težine čoveka čini voda, otuda i vrednost bliska ph krvi!
                        
     - pH pljuvačke i mokraće možete odrediti pomoću ph papira (lakmus papir,indikator papir). ph urina pokazuje koliko dobro vaš organizam asimilira minerale, posebno kalcijum, magnezijum, kalijum i natrijum. Oni su tzv kiselinski puferi jer ih telo koristi u kontroli nivoa kiselina. Ukoliko je nivo kiseline preveliki, telo je neće moci izbacivati nego će je skladištiti u tkivima ili će je neutralisati navedenim mineralima koje će uzeti iz vitalnih organa, kalcijum iz kostiju, magnezijum iz mišića itd gde su oni neophodni.
Organizam se oslobađa viška kiseline izdisanjem ugljene kiseline preko pluća i izlučivanjem mokraćne kiseline preko bubrega, zatim preko žuci ili će ih ukoliko iscrpi svoje mogućnosti usled stalnog unosa pogresnih namirnica ,vezivati masna tkiva u grudima, kuku, butinama, stomaku, mozgu.

   -KADA DOĐE DO RAZVOJA NEKE OD HRONIČNIH BOLESTI,RAČUNAJTE DA JE VAŠ ORGANIZAM BOLOVAO NAJMANJE 10 GODINA UNAZAD i DA VAS JE NEKIM BLAŽIM SIMPTOMIMA UPOZORAVAO NA PREZASIĆENOST NAMIRNICAMA KOJE MU NE ODGOVARAJU!!!

   Upozoravajući simptomi koji vode ka hroničnim bolestima su sledeći:česte glavobolje,neodredjeni povremeni bolovi u zglobovima,problemi sa varenjem-nadutost  stomaka,zatvor,,blage alergijske manifestacije,učestale upale ždrela i bronhija,nesanica...

   -Ukoliko imate genetsku predispiziciju da obolite od neke bolesti, ukoliko postite tj ukoliko uglavnom koristite dole navedenu baznu hranu,verovetnoća da obolite je jako smanjena!

       Poremećaj pH krvi vodi razvoju svih hroničnih bolesti:
  Kardiovaskularni sistem - VISOKI KRVNI PRITISAK,ARITMIJE, poremećaj cirkulacije, vrtoglavica, MIGRENA...
 Koštano-mišićni sistem - GIHT, bolovi u mišićima, oštećenje međupršljenskih diskova(DISKUS HERNIJA,RADIKULOPATIJA,IŠIJAS), artritisima (upale i oštećenja zglobova), reumatskim poremećajima...
 Poremećaji metabolizma - DIJABETES(Šećerna bolest),GOJAZNOST, kamenje u bubregu...
 Imunološki poremećaji-alergije,ekcemi...,sistemski lupus...BRONHIJALNA ASTMA
 Probavni sistem - akutni i hronični gastritisi, zatvor, meteorizam (nadutost) itd.

Gljivice(Candida) i drugi mikroorganizmi(bakterije) u kiseloj sredini nalaze pogodno tlo za razvoj-dobijaju slobodan put da oštećuju tkiva. Koriste glukozu (šećer) za proizvodnju energije, a masti i belančevine za rast i razvoj. OVI MIKROORGANIZMI NAS BUKVALNO POJEDU!
 Neke namirnice razgradnjom daju kisele produkte:
sve vrste mesa, mlečni proizvodi, jaja, brašno, šećer, alkoholna i gazirana pića dok nasuprot njima voće i povrće razgradnjom daju produkte koji povećavaju alkalne rezerve krvi i dovode pH krvi u normalu.

 Ekstremna fizička aktivnost koja dovodi do iscrpljenosti vodi stvaranju kiselih produkata i oštećenju celija!
 Uzimanje nekih lekova vodi povećanoj kiselosti krvi.

   BAZNA HRANA-preporučljiva za svakodnevni unos.Možete je smatrati lekom u slucaju da bolujete od bilo koje hronične bolesti.

Povrće:cvekla,brokoli,kupus,celer,blitva,kelj,šargarepa,krastavci,paradajz,beli luk,crni luk,paprika,spanać,krompir,pečurke-samonikle,zelena salata,grašak,djumbir,bamija...

Voće:LIMUN,ananas,banana,lubenica,dinja,grejpfrut,narandza,mandarina,jabuka,kruška,kupina,trešnja,...suvo grozđe,suve smokve,urme.

Žitarice:pšenične,ječmene i dr klice(proklijalo zrno)
Začini i ostalo: morska so,soda bikarbona,mineralna voda,zeleni čaj,cimet,melasa,čaj od djumbira...
Koštunjavo voće: badem


   KISELA HRANA-ona koju treba samo povremeno konzumirati i NIKAKO svakodnevno!
  Mlečni proizvodi:kravlje i sojino mleko,maslac,tvrdi sirevi,sladoled.Manje kisela je pavlaka,kiselo mleko,jogurt,mladi sir.
 Meso:sva mesa,jaja,ribe(nešto manje kisela, posebno recna)
 Voće:šljiva,brusnica,višnja,orah,lešnik,ušecereno voće.
 Začini i ostalo:dzem,žele,KVASAC,čokolada,kakao,vanila,crni čaj,kari,vino,alkohol...

   NEUTRALNA ULJA:hladno cedjeno maslinovo,laneno,sojino.

                                   Palmino ulje je jedino ulje koje možete upotrebiti više puta!

     Žvacite hranu dugo jer pljuvacka dodaje bazni kvalitet svakom zalogaju.
     Pravilno disanje bar 25 min, na otvorenom, poboljsava pH.
     Umerena vežba pojačava detoksikaciju i eliminaciju kiselih produkata.  Kao što se iz priloženog vidi POST ima dobro utemeljenje u medicini.Na nama je da odaberemo.Jasno je, da ukoliko birate dobro zdravlje-birajte post!I na kraju,koliko god bili bolesni i ma od čega bili bolesni...NE ODUSTAJTE i ne mislite da je kasno...razmišljajte pozitivno i ZAPOČNITE,već jednom, DA MENJATE ,VAŠ, ŽIVOT!