Ph krvi, post i zdravlje

Kiselost (ph) krvi, post i zdravlje

Jeste li ikada čuli za ph krvi? Merenje telesne temperature, tj. njenu vrednost od 36,5 - 37 C uzimate kao pokazatelj zdravlja.
Jeste li ikada čuli da je ph krvi najpouzdaniji pokazatelj stanja organizma?!

Jeste li znali da pri normalnoj ph krvi ni jedan mikroorganizam, bakterija, virus, niti gljivica ne mogu opstati i izazvati bolest. (pri tom isključujem creva normalno naseljena bakterijama).

Ph vrednost je određena koncentracijom vodonikovih (H+) jona u tečnosti i ova vrednost nam govori je li tečnost bazna, kisela ili neutralna. Što je ph veća to se povećava baznost i obrnuto, što je ph manja povećava se kiselost.

Kao što je telesnu temperaturu potrebno održati u rasponu od 36,5 - 37C, tako je i ph vrednost krvi konstantna vrednost i iznosi 7,35-7,45 tj. blago je bazna i omogućava neometano odvijanje svih biohemijskih procesa u organizmu. Jedini način održavanja normale ph krvi je uravnotežena ishrana.

Za optimalnu ph, potrebno je uneti dve trećine baznih i trećinu kiselih namirnica.

Pogrešan izbor namirnica, kao i neumerenost u jelu i piću vode poremećaju ph vrednosti, tj. povećanju kiselosti krvi, koja, ako je dugotrajna, za posledicu ima nastanak gotovo svih hroničnih bolesti!

Povećana kiselost krvi može da ošteti, a može i potpuno da uništi ćelije tkiva!         
Zdrav organizam održava normalan ph krvi radom acidobaznog puferskog sistema, disanjem, funkcijom bubrega.
Poremećaji ph mogu da se manifestuju kao

ALKALOZA (ph > 7,45) i ACIDOZA (ph < 7,35)

Povećana kiselost krvi može da ošteti, a može i potpuno da uništi ćelije i organe!

Jednu jedinicu kiseline neutrališe 20 puta veća količina baze, te je održati ravnotežu lakše nego vratiti je!

Krv i tkiva moraju da budu alkalni, debelo crevo treba da sadrzi umerenu količinu kiseline, mokraća može da bude blago kisela i neutralna, a pljuvačka menja sastav.
ph urina ujutro: 6-6,5        ph pljuvacke: 6,5-7,5
ph urina uveče  6,5-7,5

Voda je neutralni rastvor i njena ph=7, a obzirom da 70% telesne težine čoveka čini voda, otuda i vrednost bliska ph krvi!

Ph pljuvačke i mokraće možete odrediti pomoću ph papira (lakmus papir, indikator papir). Ph urina pokazuje koliko dobro vaš organizam asimilira minerale, posebno kalcijum, magnezijum, kalijum i natrijum. Oni su tzv. kiselinski puferi, jer ih telo koristi u kontroli nivoa kiselina. Ukoliko je nivo kiseline preveliki, telo je neće moći izbacivati, nego će je skladištiti u tkivima ili će je neutralisati navedenim mineralima koje će uzeti iz vitalnih organa, kalcijum iz kostiju, magnezijum iz mišića itd. gde su oni neophodni. Organizam se oslobađa viška kiseline izdisanjem ugljene kiseline preko pluća i izlučivanjem mokraćne kiseline preko bubrega, zatim preko žuci ili će ih, ukoliko iscrpi svoje mogućnosti usled stalnog unosa pogrešnih namirnica, vezivati masna tkiva u grudima, kuku, butinama, stomaku, mozgu.

Kada dođe do razvoja neke od hroničnih bolesti, računajte da je vaš organizam bolovao najmanje deset godina unazad I da vas je nekim blažim simptomima upozoravao na prezasićenost namirnicama koje mu ne odgovaraju!

Upozoravajući simptomi koji vode ka hroničnim bolestima su sledeći: česte glavobolje, neodređeni povremeni bolovi u zglobovima, problemi sa varenjem - nadutost stomaka, zatvor, blage alergijske manifestacije, učestale upale ždrela i bronhija, nesanica...

Ukoliko imate genetsku predispiziciju da obolite od neke bolesti, ukoliko postite tj. ukoliko uglavnom koristite dole navedenu baznu hranu, verovetnoća da obolite je jako smanjena!

Poremećaj ph krvi vodi razvoju svih hroničnih bolesti:
Kardiovaskularni sistem - visoki krvni pritisak, aritmije, poremećaj cirkulacije, vrtoglavica, migrena...
Koštano-mišićni sistem - giht, bolovi u mišićima, oštećenje međupršljenskih diskova (diskus hernija, radikulopatija, išijas), artritisima (upale i oštećenja zglobova), reumatskim poremećajima...
Poremećaji metabolizma - dijabetes (šećerna bolest), gojaznost, kamenje u bubregu...
Imunološki poremećaji - alergije, ekcemi..., sistemski lupus... bronhijalna astma
Probavni sistem - akutni i hronični gastritisi, zatvor, meteorizam (nadutost) itd.

Gljivice (Candida) i drugi mikroorganizmi (bakterije) u kiseloj sredini nalaze pogodno tlo za razvoj-dobijaju slobodan put da oštećuju tkiva. Koriste glukozu (šećer) za proizvodnju energije, a masti i belančevine za rast i razvoj. Ovi mikroorganizmi nas bukvalno pojedu!

Neke namirnice razgradnjom daju kisele produkte:
sve vrste mesa, mlečni proizvodi, jaja, brašno, šećer, alkoholna i gazirana pića, dok nasuprot njima voće i povrće razgradnjom daju produkte koji povećavaju alkalne rezerve krvi i dovode ph krvi u normalu.

Ekstremna fizička aktivnost koja dovodi do iscrpljenosti vodi stvaranju kiselih produkata i oštećenju celija!
Uzimanje nekih lekova vodi povećanoj kiselosti krvi.

Bazna hrana je preporučljiva za svakodnevni unos. Možete je smatrati lekom u slučaju da bolujete od bilo koje hronične bolesti.

Povrće: cvekla, brokoli, kupus, celer, blitva, kelj, šargarepa, krastavci, paradajz, beli luk, crni luk, paprika, spanać, krompir, samonikle pečurke, zelena salata, grašak, đumbir, bamija...

Voće: limun, ananas, banana, lubenica, dinja, grejpfrut, narandza, mandarina, jabuka, kruška, kupina, trešnja,... suvo grozđe, suve smokve, urme.

Žitarice: pšenične, ječmene i druge klice (proklijalo zrno)

Začini i ostalo: morska so, soda bikarbona, mineralna voda, zeleni čaj, cimet, melasa, čaj od đumbira...

Koštunjavo voće: badem

Kisela hrana je ona koju treba samo povremeno konzumirati i NIKAKO svakodnevno!

Mlečni proizvodi: kravlje i sojino mleko, maslac, tvrdi sirevi, sladoled. Manje kisela je pavlaka, kiselo mleko, jogurt, mladi sir.

Meso: sva mesa, jaja, riba (nešto manje kisela, posebno rečna)

Voće: šljiva, brusnica, višnja, orah, lešnik, ušećereno voće.

Začini i ostalo: džem, žele, kvasac, čokolada, kakao, vanila, crni čaj, kari, vino, alkohol...

Neutralna ulja: hladno ceđeno maslinovo, laneno, sojino.

Palmino ulje je jedino ulje koje možete upotrebiti više puta!

Žvaćite hranu dugo, jer pljuvačka dodaje bazni kvalitet svakom zalogaju.
Pravilno disanje bar 25 minuta, na otvorenom, poboljšava ph.
Umerena vežba pojačava detoksikaciju i eliminaciju kiselih produkata.
Kao što se iz priloženog vidi, POST ima dobro utemeljenje u medicini. Na nama je da odaberemo. Jasno je da ukoliko birate dobro zdravlje, birajte post! I na kraju, koliko god bili bolesni i ma od čega bili bolesni ne odustajte i ne mislite da je kasno... razmišljajte pozitivno i započnite već jednom, da menjate vaše loše životne navike.